Je hoort en leest de laatste tijd steeds meer over intermittent fasting, een vorm van afwisselend vasten. Dit houdt in dat je periodes niet of nauwelijks eet, waarna je een periode weer wel eet. Je kunt bijvoorbeeld om de dag of periodiek vasten. De meeste mensen beginnen aan intermittent fasting (IF) omdat het vele gezondheidsvoordelen heeft én omdat het effectief kan zijn bij afvallen.
Nieuwsgierig
Hoewel ik, nu ik vijftig ben, wel wat meer op m’n gewicht moet letten, hoef ik me niet bezig te houden met diëten en afvallen. Als ik een klein beetje op mijn voeding let en drie keer in de week naar de sportschool ga, blijft mijn gewicht redelijk op peil.
Daarentegen ben ik, juist omdat ik ouder word, bewuster bezig met een gezondere manier van leven. Ik drink veel water en max 3 kopjes koffie op een dag en ik eet bijna geen brood. Wel eet ik veel fruit en verse groente en we koken (bijna) altijd zonder pakjes en zakjes.
Nadat een collega van mij had verteld dat hij aan IF deed omdat hij wilde afvallen en een paar weken later nog een collega aan dit periodiek vasten begon, ben ik me eens in het fenomeen gaan verdiepen. In het artikel van Oscar van het platform HappyHealthy vind je heel veel informatie, waaronder een behoorlijke lijst gezondheidsvoordelen. En juist die lijst triggerde me zodanig, dat ik ook besloten heb om te beginnen met IF.
Gezondheidsvoordelen van IF
Even kort de lichamelijke voordelen van IF op een rij:
- Goed voor insulinegevoeligheid – IF verlaagt zowel de bloedsuikers als de insulineweerstand
- Werkt ontstekingsremmend
- Goed voor het hart – het verlaagt het slechte LDL cholesterol in je bloed en zorgt voor een gezondere bloeddruk
- Herstel van lichaamscellen – doordat je lichaam minder energie hoeft te steken in je spijsvertering, heeft het meer tijd voor het herstel van cellen door het verwijderen van afvalmateriaal uit de cellen; dit wordt autofagie genoemd
- Goed voor je hersenen – IF verhoogt het hormoon BDNF dat nieuwe zenuwcellen ontwikkelt. Hierdoor verbeteren hersenfuncties, waaronder het geheugen
- Zou de levensduur kunnen verlengen – tenminste, ratten worden ouder. De onderzoeken naar IF zijn nog niet zo ver dat gezegd kan worden dat mensen ouder worden door te vasten. Maar uit onderzoek met ratten bleek dat ze langer leefden
- Meer uithoudingsvermogen en sneller herstel – door de toename van het menselijk groeihormoon HGH
Alle voordelen hebben uiteindelijk te maken met de eerder genoemde autofagie. Dit is een proces in je lichaam waarbij je eigen kapotte cellen worden afgebroken en worden gerecycled. Op deze manier worden kapotte cellen en ook ongewenste bacteriën uit je lichaam verwijderd.
Normaal gesproken eet je de hele dag door, waardoor je lichaam de hele dag z’n energie moet stoppen in het verteren en verwerken van je voedsel (glucoseverbranding). Als je gaat slapen, is het hier nog een paar uur mee bezig. Als je lichaam al het voedsel heeft verwerkt, gaat het pas aan de slag met het vernieuwen en opruimen van je cellen (autofagie).
Dit proces start pas na 12 uur ‘nuchter’ zijn. Stel dat je in die 12 uur iets eet waar koolhydraten inzitten, dan gaat je lichaam weer van voor af aan beginnen met de glucoseverbranding. Hierdoor komt het niet aan de opruiming (autofagie) toe. Na de nuchtere periode heb je een verhoogde vetverbranding; hoe langer de periode is dat je niet eet, hoe langer je lichaam zich bezig kan houden met het opruimen en vernieuwen van je cellen.
Ik ben gewoon begonnen
Er zijn dus verschillende manieren en schema’s die je kunt aanhouden, ik heb voor het 16:8 schema gekozen. Dit houdt in dat ik 16 uur aaneengesloten niet eet en gedurende 8 uur wel mag eten. In de 8 uur dat je mag eten, eet je in principe hetzelfde als wat je normaal gesproken verdeeld over een dag eet. Wel wordt aangeraden om je inname te beperken tot 3 of 4 momenten in deze 8 uur en zoveel mogelijk onbewerkt en puur te eten.
In de 16 uur die je niet eet, mag je wel onbeperkt water, thee en zwarte koffie drinken.
Ik ben gewoon begonnen, op een maandag. De zondagavond ervoor dronk ik om kwart over 8 een kopje thee en nam ik een handje (okee, misschien twee handjes 😊 ) M&M’s. Op maandag sloeg ik mijn ontbijt over en kon ik tijdens het douchen direct m’n tanden poetsen, dus vanaf morgen zet ik mijn wekker een kwartiertje later, ideaal!
Mijn ontbijt bestaat al enige maanden uit een bakje skyr met granola en lijnzaad. Dit vind ik nog steeds ontzettend lekker, dus heb ik besloten dat ik dit als lunch ga nuttigen. Maandagochtend op m’n werk heb ik een liter water gedronken en twee koppen zwarte koffie. Nu drink ik m’n koffie normaal gesproken altijd met een beetje suiker of een zoetje, dus die zwarte koffie was wel even doorbijten….
Het viel me ontzettend mee dat ik niet omviel van de honger halverwege de ochtend. Ik heb geluncht met m’n bakje skyr met granola, een appel en wat aardbeien. ’s Middags nog een liter water en een kop koffie (dit keer met zoetje, want nu mocht het 😉 en om een uur of half vier een banaan en wat druiven. Tegen de tijd dat ik om half 6 naar huis ging, had ik wel enorme trek, dus ik was heel blij dat manlief al aan het koken was geslagen en ik zo aan kon schuiven.
Ik heb een gewone portie opgeschept en met heel veel smaak opgegeten. Om een uur of 8 heb ik weer een kopje thee gedronken met een handje M&M’s en dat was het voor m’n eerste dag.
Mijn schema
In het weekend laat ik het intermittent fasting los en ontbijt ik gezellig, drink ik een borrel en haal ik lekkere kaasjes in huis. Op de doordeweekse dagen is dit over het algemeen mijn schema:
07.30 uur – groot glas water
09.30 uur – kop zwarte koffie
11.00 uur – kop zwarte koffie
12.30 uur – portie Skyr met granola en een beetje honing, een appel en aardbeien, meloen of druiven
15.30 uur – een banaan en aardbeien, meloen of druiven
18.00 uur – avondmaaltijd, ik hou geen rekening met calorieën e.d. en schep een normale portie op
20.30 uur – kop thee en een handje (of twee 😉 M&M’s
Gedurende de dag drink ik ongeveer 2,5 liter water, verdeeld over de dag.
Mijn ervaringen
Ik ben nu een kleine twee maanden bezig. Dat is natuurlijk veel te kort om de bovengenoemde gezondheidsvoordelen te ervaren. Wel moet ik zeggen dat ik het idee heb dat ik sneller herstel na het sporten en minder of geen spierpijn heb na nieuwe oefeningen in de sportschool.
Na deze twee maanden Intermittent Fasting kan ik eigenlijk alleen maar voordelen opnoemen:
- Het is geen dieet en schrijft niet voor wat je eet, maar vooral wanneer je eet
- Ik hoef gedurende het grootste gedeelte van de dag niet meer na te denken over wat ik nu weer eens zal eten. Tussen 20.30 en 12.30 uur mag ik gewoon niet eten!
- Ik ben me veel bewuster van alles wat ik eet in m’n eet-frame van 8 uur. Alles lijkt ook lekkerder te smaken
- Hierdoor snoep ik ook veel minder tussendoor en heb ik genoeg aan m’n M&M’s ’s avonds
- Ook in het weekend, als ik ‘gewoon’ eet, snoep ik minder, omdat ik door de extra maaltijd een voller gevoel heb
- Na de eerste paar dagen heb ik nooit meer een hongergevoel ervaren, ook niet aan het eind van de ochtend
- M’n buik voelt veel minder vaak opgeblazen
- Ik kan ’s ochtends heerlijk een kwartiertje langer blijven liggen 😉
Voorlopig ga ik dus lekker door met deze manier van vasten en eten; het geeft mij een relaxed gevoel, terwijl ik ondertussen veel minder snoep en veel meer kan genieten van wat ik eet. En als die gezondheidsvoordelen ook nog eens hun werk gaan doen, ben ik in ieder geval voor mijn gevoel behoorlijk gezond ouder aan het worden!
Liefs,
Lin